Dragi bralci,

spomladanska številka revije Biobrazda vas že čaka na prodajnih policah!

Bili smo na obisku pri Jerneju Mazeju, ki ga kličejo tudi King of paradajz. Ime je seveda povezano s paradižniki, saj jih že nekaj let vsako sezono vzgoji kar okoli 500 sort. Predstavili smo izbor najboljših, najbolj zanimivih in najbolj trpežnih sort, ki jih sam priporoča.


V članku Spoznajte svojo prst vam Janja Lužnik, sodelavka Mednarodnega centra za ekoremediacije, predstavlja tri hitre teste za določanje tipa vaše prsti. Rezultati testov vam bodo dali osnovno poznavanje prsti, s katero boste lahko uspešno spremenili neugodne lastnosti prsti in tako izboljšali njeno rodovitnost.


Ko govorimo o vermikompostu, govorimo dejansko o masi, ki vsebuje veliko deževnikovih iztrebkov. Zakaj uporabljati vermikompost? Gre za odlično in vsestransko sredstvo za rastline: ne samo, da gnoji in krepi rastline, deluje celo proti boleznim. Glistin oz. vermikomposta tudi ni potrebno uležati, tako kot živalskega gnoja, ampak ga lahko direktno dodamo rastlinam.


Ste vedeli, da bambus cveti le kakih 70 ali 80 leti? Sara Li je obiskala gojilnico bambusa Bowdenhostas v Veliki Britaniji, in takrat, kot pravi, »resnično dojela njegovo vsestranskost in lepoto«. Kot vse divje trave svojo končno dimenzijo doseže v eni sezoni in je najhitreje rastoča rastlina na svetu ter prav zavoljo invazivnosti vzbuja strah in trepet v marsikaterem vrtnarju. A če bi ga radi gojili, si lahko umislite prepreke za korenine … Tudi o tem v naši reportaži.


 

Piretrini so naravne spojine za zatiranje škodljivcev in se pridobivajo iz cvetov dalmatinskega bolhača. spadajo med najbolj varne insekticide, primerne za zatiranje številnih škodljivih žuželk na okrasnih, vrtnih, sadnih in ostalih kulturnih rastlinah. Njihova najpomembnejša lastnost je nizka strupenost za ljudi in toplokrvne živali.


Strokovnjakinja Miša Pušenjak se je na pobudo bralcev tokrat lotila izrazov, ki občasno zmedejo ali zavedejo potrošnike. Kaj so hibridi? Kaj so gensko spremenjeni organizmi (GSO) in kaj tretirana semena? Kaj se skriva pod temi izrazi? Strokovnjakinja pojasnjuje, da hibridi niso nekaj nenaravnega, nekaj, česar bi se morali izogibati, saj je sorta vendarle delo človeških rok. Obratno pa gensko spremenjene rastline niso del naravnega razmnoževanja rastlin …


Visoke grede so 'in', vrtnarjenje je mogoče brez sklanjanja, vse rastline so na dosegu roke. Z nekaj ročnih spretnosti si jo izdelamo sami. Visoka greda je lahko narejena iz različnih materialov in tudi napolnjena različno. Pomembno si jo je narediti po lastnih merah in občutku. Navodila najdete v aktualni številki.


Najbolj uporabna vrtna orodja. Že v času, ko je neandertalec žvrgolel pastirske pesmice na navrtano kost, si je izdeloval kup pripomočkov za lov in pridelovanje hrane. Tina Gajšek s kmetije Brevkina svežina je opisala najbolj pogosta in praktična orodja za vrtnarjenje na stalnih gredicah, brez traktorja in brez obračanja zemlje, s katerimi si tudi pri njih vsakodnevno pomagajo pri pridelovanju zelenjave za trg.


Dag Kleva, učitelj, pisatelj, trenutno woofer, je za vas pripravil reportažo iz Južne Koreje, kjer je nadvse duhovito predstavil svoje tamkajšnje bivanje in delo na plantažah kakijev, kjer so jih – ne, ne boste narobe prebrali – šteli.


Tokrat tudi o pogosti bolezni koščičarjev, o šarki. Med najbolj ranljive vrste sodi domača sliva, pa vendar lahko šarka okuži lahko vse vrste koščičarjev: slivo, breskev, nektarino, marelico, češnjo, višnjo … Katera so bolezenska znamenja? Kako se ji izogniti? Piše Uroš Cerkovnik, dipl. inž. kmetijstva.V rubriki Predstavljamo ekološke kmetije tokrat predstavljamo Gramona Farm, kjer je glavna dejavnost pridelava ekološkega oljčnega olja, ki ga obenem odlikuje tudi zaščitena označba porekla. Medtem ko ekološki certifikat garantira, da so oljke vzgojene na ekološki način, tretirane le z naravnimi gnojili in škropivi, pa certifikat porekla označuje kvaliteto oljčnega olja. Zanimiva zgodba mešane družine, ki se je iz Avstralije preselila v Slovenijo prav z namenom gojenja oljk.


S pomočjo strokovnjaka za samonikle rastline in divjo prehrano Daria Corteseja boste tokrat na krožnike lahko servirali trobentice, navadne marjetice in navadni komarček. Pa dober tek!

V rubriki Jejmo zdravo tokrat pišemo o droženju. Pečeno z drožmi je bolj hranljivo, lažje prebavljivo in okusnejše. Droži so naravno vzhajalno sredstvo, zmes moke in vode, ki čez čas na toploti začne spontano fermentirati ali po domače vreti. Iz teh dveh sestavin lahko pripravimo domač divji kvas, ki povsem nadomesti pekovskega pivskega.


S pravilno rešenim in poslanim geslom in nekaj sreče pri žrebu boste v tokratni nagradni križanki prejeli efektivne mikroorganizme, ki so vsestranski vrtni pomočniki in se uporabljajo kot izboljševalec tal, za krepitev rastlin itd. Pravilno izpolnjeno geslo nam pošljite še letos do 30. 6.!Rubrika »Dnevnik Biobrazde - nasveti naših strank«, zbirka domačih nasvetov, trenutno miruje. A to ne pomeni, da še vedno ne zbiramo vaših dragocenih raznovrstnih nasvetov in receptov, ki bi jih želeli deliti z drugimi bralci. V naši trgovini se nahaja zvezek, v katerega jih lahko vpisujete. Mi pa jih bomo objavili v reviji in si tako medsebojno pomagali. Tisti, ki ste od daleč, nam lahko nasvet pošljete po pošti ali e-mailu na revija@biobrazda.si. Hvala!

P.S. Kot vedno je priložen tudi aktualen del luninega setvenega koledarja po Mariji Thun, da bodo vaše setve in žetve vedno ob pravem času ;)