Revija biobrazda

Revija za sonaravno vrtnarjenje in domačo samooskrbo

Revija Biobrazda 14. številka

Spomladanska številka revije Biobrazda vas že čaka na prodajnih policah,

v njej pa boste spet našli izredno zanimive teme s področja sonaravnega vrtnarjenja.

Pogovarjali smo se Sanjo Lončar, novinarko in raziskovalko, ki ne le govori in piše o življenju v sožitju z naravo, ampak tako tudi živi. Pravi, »da je vrtnarjenje veliko več kot tehnika dela z zemljo. Skozenj se zrcali tudi naš odnos do stvarstva, in če trdno verjamemo, da je življenje trpljenje in nenehna borba, potem je vrt le eden izmed poligonov, na katerem to nenehno dokazujemo.« Lončarjeva tudi trdi, da bi lahko na slovenskih vrtovih tudi od decembra do marca pobirali več kot 30 vrst sveže zelenjave. Več pa si preberite v reviji.


Prišel je čas intenzivnega sajenja in večina izmed nas zopet ugiba, kakšno zemljo ali substrat izbrati to sezono. Tomaž Čufer, ki se 30 let ukvarja s pridelavo humusa, komposta, vrtnarskih substratov in organskih gnojil, je na to temo napisal odličen informativen članek z naslovom Zemlje in substrati za presajanje, v katerem razkriva in odkriva sestavine, ki so v posameznih kupljenih mešanicah. Vse, kar ste želeli vedeti o kakovosti substratov!

 

Ste kdaj razmišljali, da bi imeli lastna jajčka? Potem vas bo zagotovo navdušil članek Prenosni kurniki za samooskrbo. »Če se kurnik prestavlja na dva do tri dni, travna ruša ni poškodovana, iztrebki so skoraj nevidni. Ker vsebujejo veliko hranljivih snovi (dušik, fosfor, kalij), bo vaša ruša dobro pognojena in s tem bo preprečena rast nekaterih vrst plevela, tako zaradi gnojenja kot zaradi prehrane kokoši z njimi,« piše avtorica Tamara Urbančič. Mobilne kurnike izdelujejo dijaki SGLŠ - Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, kako izgledajo, pa si oglejte v reviji.

V novi številki prikazujemo tudi način, kako se cepijo zelenjadnice. Opisani sta dve tehniki cepljenja, ki jih nazorno prikazujejo fotografije. Za mojstrstvo pa je seveda potrebna vaja!

V rubriki strokovnjakinje Miše Pušenjak tokrat objavljamo članek o gojenju zelenjadnic v rastlinjakih, kjer Miša odgovori na vprašanje: kako reševati problem kolobarjenja v rastlinjakih, ki so večinoma fiksni? S čim »razkužimo« rastlinjak in ali je to potrebno? Kakšno je pravilno zračenje rastlinjaka? Je senčenje poleti nujno?

Obnovili pa smo vedno aktualno temo o dobrih in slabih sosedih na vrtu in zakaj je temu tako.

Ali veste, kaj je to mikoriza? »Večina ljudi ob omembi rastlin in gliv pomisli na škodljivce in probleme. A rastline pod zemljo, v koreninskem sistemu, skrivajo eno izmed najbolj razširjenih, hkrati pa skritih partnerstev z glivami, imenovano mikoriza,« svojo pripoved začenja biolog Martin Kavšček, ki vam bo odstrl popolnoma nov pogled na sožitje gliv in rastlin.

V rubriki zeliščni vrt Monika Hanuman razkriva skrivnosti priprave domačih zeliščnih tinktur. Kako pripraviti zelišča za namakanje, s čim zaliti, kako dolgo namakati in kako jih uporabljati? Morda se sliši zapleteno, a priprava tinktur, kot trdi Monika, je enostavna in predvsem koristna!


V novi rubriki Obilje Robija Špilerja (priporočamo ogled njegove spletne strani www.obilje.si, kjer lahko najdete obilo praktičnih informacij o sonaravnem bivanju, ki ga živita Robi in njegova Tjaša) boste tokrat dobili ideje za pripravo treh gredic brez prekopavanja. Tudi njegovo stališče je tako, da se kakovost zemlje vzdržuje brez 'štihanja'.

V rubriki naši zgledi tokrat predstavljamo mlad par, ki se ukvarja z gojenjem mikrozelenja. “Že nekaj časa sva iskala tisto 'pravo stvar', s katero bi se ukvarjala v življenju. Na hitro sva šla kupit osnovne pripomočke za vzgojo in že prvič nama je uspelo. Bila sva resnično navdušena nad temi rastlinicami in okusom, ki je pri določenih vrstah res zelo intenziven. Potem pa sva začela delati načrt, kje bi jih lahko vzgajala«. In tako so začetki gojenja mikrozelenja prerasli v resen posel …


Kako vse lahko uporabljamo vermikompostni čaj? O vermikompostnem čaju in njegovi koristni uporabi smo že pisali, tokrat pa Klemen Božnik, ki 'stvar obvlada', povzame vse načine uporabe skozi celotno vrtnarsko sezono (od namakanja semen, zalivanja, škropljenja itd.). Če vas pa zdaj ne bo navdušil …?!V rubriki Jejmo zdravo smo dešifrirali oznake na živilih. Kaj pomenijo oznake, certifikati, napisi … Tabela s koristnimi informacijami, ki neposredno vplivajo na naše zdravje na štirih straneh, ki si jo velja shraniti za vedno!


V rubriki okrasni vrt Klementina Tement iz Vrtnarstva Tement predstavlja primer gredice z uporabnimi trajnicami. Zakaj trajnice? »Zadnja leta so trajnice zelo priljubljene in zastopane tako v javnih nasadih kot na zasebnih vrtovih,« uvodoma piše avtorica. Kasneje pa predstavi primer stare kmečke hiše z nasadom trajnic v vseh letnih časih. Če ste ljubitelji trajnic, bo ta članek ravno pravšnji.

Prihaja čas izletov in počitnic, zato smo za vas izbrali izletniško točko, kjer si boste poleg sprostitve lahko dali duška tudi z nabiranjem zelišč. Gre za Dugi otok, oazo miru med dalmatinskimi otoki, ki je še posebej znan po svojih zeliščnih stezah. Če imate raje organizirane izlete in potovanja, vam v mesecu maju vsekakor priporočamo obisk Dnevov zdravilnih zelišč v organizaciji Turistične zveze Dugi otok. Kontakte najdete v reviji!

V ustvarjalnem kotičku tokrat dobite idejo in navodila za prenovo vaše stare zalivalke. Dobila bo novo, zavidljivo podobo.

S pravilno rešenim in poslanim geslom, boste v tokratni nagradni križanki dobili izdelek, ki vsebuje mikorizne glive, ki se povežejo s koreninami vaših rastlin in tvorijo
mrežo vlaken ter s tem povečajo koreninski sistem rastline. Gre za mikorizo, o čemer tudi pišemo v tokratni številki.

VZAJEMNO SODELOVANJE kot vedno: skupaj ustvarjamo rubriko »Dnevnik Biobrazde - nasveti naših strank«. V naši trgovini se nahaja zvezek, v katerega boste vpisali zanimive nasvete, recepte, ki bi jih radi delili z drugimi. Mi pa jih bomo objavili v reviji in tako drug drugemu pomagali. Tudi tokrat delimo vaše nasvete kako ukrepati proti glivičnim boleznim rastlin, kaj pomaga proti koloradskemu hrošču, polžem, za kaj se uporablja pelinov čaj itd. Tisti, ki ste od daleč, nam lahko nasvet pošljete po pošti ali e-mailu na revija@biobrazda.si. Hvala, z veseljem ga bomo objavili.

P.S. Kot vedno je priložen tudi aktualen del luninega setvenega koledarja po Mariji Thun, da bodo vaše setve in žetve vedno ob pravem času ;)