Dragi bralci, jesensko obarvana številka revije Biobrazda je že na prodajnih policah!

In to je že 20. številka, mi ji bomo rekli kar jubilejna!

Tokrat smo se povabili na zeliščno kmetijo Plavica med dolenjske griče in naredili intervju z znanim zeliščarjem Jožetom Majesom in njegovo hčerko Vesno Klančičar Majes, ki skupaj s svojim bratom Andrejem vodita podjetje in kmetijo. Zanimiv intervju vam bo razkril, kakšno pot je Jože prehodil, preden so ga zelišča poklicala k sebi. “Če bi povzeli zgodbo, bi lahko rekli, da se je prav iz tega, da je bil nekdo povsem in čisto na tleh, rodilo nekaj velikega in veličastnega … To, kar je danes zeliščarska kmetija Plavica in dejavnost, ki povezuje celotno družino,” pot opiše Vesna. Jože, ki s svojo hudomušnostjo ne skopari, pa nam je nastresel cel kup nasvetov za zdravje. Povedal je tudi, zakaj morate v denarnici nositi sporiš. Ne veste? Potem obrnite na stran 10.

Aljaž Plankl, permakulturni načrtovalec, kmetovalec, ki živi in ustvarja na domačiji Pr’ Nebavec, tokrat piše o regenerativnem kmetovanju. Namen regeneracije ni ‘biti manj slab’, ampak biti dober. Cilj so zdrava tla, na katerih vzgajamo vrhunsko hrano, zdrave ljudi, lokalno ter globalno skupnost, in pravična ekonomija. Podaja deset konkretnih predlogov oz. korakov, ki vodijo v to smer.

Naš stalni sodelavec Klemen Božnik tokrat razvija lastno idejo o posebni vrsti zastirke: vermizastirki. Zagotovo je povezano z deževniki, a na kakšen način? Kakšna je priporočljiva zgradba vermizastirke in čemu služi? Ter kaj se dogaja z deževniki pozimi? Vse to si lahko preberete v novi številki.

 

Robert Špiler in Tjaša Štruc, avtorja spletne strani www.vrtobilja.si v članku z naslovom Mikrozelenje – sveža zelenjava tudi pozimi pišeta o tem, kako si pozimi vzgojiti vitamine in minerale kar na okenski polici. Za primer sta dala sončnice in grah, ki si jih, ko začnejo semena kaliti, lahko pripravite kar v solati.

Strokovnjakinja Miša Pušenjak v svoji rubriki tokrat odgovarja na dve vprašanji bralcev; prvo vprašanje se nanaša na zadnja dela na vrtu, saj ste bralci spraševali, katere vrtnine lahko še sejete in sadite pozno jeseni in Miša se je poleg sajenja česa razpisala tudi o krhkolistnih jesenskih solatah. Drugo vprašanje pa je obsežen odgovor bralcem na vprašanje, koliko, kdaj, s čim in če sploh gnojiti zemljo v jesenskem času.


Uvajamo novo rubriko Narava zdravi, kjer vam bodo o zdravilni uporabi zelišč svetovali z zeliščne kmetije Plavica: Jože Majes ter njegova naslednika Vesna Majes Klančičar in Andrej Majes. Tokrat o zdravilnih učinkovinah timijana, glavnega pomočnika pri prehladnih obolenjih, z receptom za domačo timijanovo tinkturo.Predstavljamo vam Agrarno-umetniško društvo Veles. Vodi ga Irena Urankar, ki svojo ljubezen do dela z zemljo združuje s svojim poznavanjem staroslovenske in staroslovanske mitologije. Izvedeli boste za nekatere stare obrede, ki so jih naši predniki izvajali na zemlji za boljšo rodnost. Ireni se je porodila tudi ideja o mitološkem parku, ki je bila nagrajena, zdaj pa se že počasi materializira …

Da je kalij pomemben element v zemlji in da ga rastline še kako potrebujejo, v svojem članku Kalij je pomemben za rastline dokazujeta ddr. Ana Vovk Korže z Mednarodnega centra za ekoremediacije in njena študentka Leonida Nikolaš. Predstavljata rezultate njunih poskusov, našli pa boste tudi recept za pripravo tekočega gnojila iz gabeza, ki bo prst obogatilo s kalijem in hkrati z ostalimi elementi mineralno obogatilo rastline.

Dag Kleva je učitelj, pisatelj in trenutno wwoofer. Pomeni, da je član organizacije, ki že leta združuje kmetovalce in prostovoljce, ki potujejo po svetu, se ustavijo na izbrani kmetiji in tam za hrano in nastanitev prostovoljno delajo. Tokrat objavljamo njegovo reportažo z različnih koncev njegovega woofanja po svetu ter razkritje gudeula – najstarejšega talnega gretja na svetu, ki se ga je naučil med woofanjem po Severni Koreji. Ne zamudite!


Velik poznavalec samoniklih rastlin in divje prehrane Dario Cortese tokrat v svojem članku Divji plodovi za divje jedi (in pijače) predstavlja drnulje, plodove rumenega drena, ki so enkratno, okusno in nadvse odlično divje sadje. Iz njih si skuhate sladkokislo marmelado, lahko pa jih tudi namočite v žganje in postopoma porabite vse razen koščic. Recepti priloženi!

V rubriki okrasni vrt Klementina iz Vrtnarstva Tement tokrat predstavlja ideje za cvetoče škarpnike in ozelenjene oporne zidove oz. škarpe. Predstavi nabor primernih in trpežnih rastlin, ki nam bodo delale veselje vse leto in morda prikrile višek sivega betona na dvoriščih.

Jerneja Jošar in Urška Bregar pa predstavljata ideje in postopke za sajenje spomladi cvetočih čebulnic. Naj nas zgodaj spomladi razveselijo narcise, tulipani, modra hrušica, cesarska krona, zvončki, krokusi in divje hiacinte!


V rubriki Ustvarjalni kotiček tokrat najdete postopek za izdelavo zeliščnih mil. Poleg marsejskega mila potrebujemo še posušena zelišča in eterično olje. Ni težko, lepo diši in je vsekakor vredno poskusiti!

 

S pravilno rešenim in poslanim geslom in nekaj sreče pri žrebu, boste v tokratni nagradni križanki dobili pomočnika pri kompostiranju – EM bokashi. Da bo vaš vrt naslednjo sezono še bolj bujen!

Rubrika »Dnevnik Biobrazde - nasveti naših strank« trenutno miruje. A to ne pomeni, da še vedno ne zbiramo vaših dragocenih raznovrstnih nasvetov in receptov, ki bi jih želeli deliti z drugimi bralci. V naši trgovini se nahaja zvezek, v katerega jih lahko vpisujete. Mi pa jih bomo objavili v reviji in si tako medsebojno pomagali. Tisti, ki ste od daleč, nam lahko nasvet pošljete po pošti ali e-mailu na revija@biobrazda.si. Hvala!

P.S. Kot vedno je priložen tudi aktualen del luninega setvenega koledarja po Mariji Thun, da bodo vaše setve in žetve vedno ob pravem času ;)