Gnojenje samooskrbnega vrta z VermikompostomNarava se je končno prebudila in po vrtnem koledarju se je delo na vrtu že začelo.
Tisti, ki že imate vzpostavljene tople grede in ogrevane rastlinjake, vrtnarite skozi celo leto, ostali se trenutno soočate s pripravo tal za letošnji vrtiček.

Z rednim gnojenjem nadomestimo hranila, ki so jih rastline izčrpale. Ponudba raznovrstnih gnojil na trgu je zelo pestra. Vendar pozor!
Pretirano gnojenje je včasih za rastline mnogo slabše kot pa pomanjkanje hranil. Pregnojena zemlja se kaže v spremenjenem pH-ju in zato slabši rasti.
Ob alkalnem testu pH zemlje je dobrodošla uporaba kisle šote.

Preberite, kako in s čim lahko pognojite vaš samooskrbni zelenjavni vrt.

Vermikompost praviloma uporabljamo varčno. Glistine dodajamo h koreninam ob flancanju, presajanju sadik na prosto (dobro pest na sadiko).
V koritih odstranimo nekaj zemlje ali substrata, nasujemo vermikompost čim bližje koreninam in dodamo obstoječo zemljo. Na gredah pred sejanjem posujemo do 2 L gnojila na m2, posejemo semena, dobro pregrabimo in s tem zagrebemo vermikompost, ki je na površini.
Glistine naj bodo čim manj izpostavljene sončnim žarkom. Priporočljiva uporaba organske zastirke, saj tako na naraven način zaščitimo tudi pomembne mikroorganizme v vermikompostu. Z vermikompostom in melaso si lahko pripravimo izvrstno tekoče gnojilo ali worm tea / deževnikov čaj. Za pripravo čaja uporabimo akvarijsko črpalko in tekočino zračimo 24 ur.

Več o pripravi in uporabi vermikompostnega čaja izveste kmalu - v naslednji e-novici!


Vermikompost 0-10 mm pridobivamo pri Biobrazdi s pomočjo rdečih deževnikov (Lumbricus rubellus).
Iz kakovostnega govejega gnoja s posebnim postopkom vermikompostiranja. Je visoko kvalitetno, popolnoma naravno gnojilo. Kot regulatorje rasti vsebuje pomembne huminske in fulvinske kisline in vsa pomembna hranila, potrebna za rast in razvoj rastlin. Poleg hranil vsebuje bogato mikrobno združbo, ki dokazano oplemeniti tla in ima za rezultat bujne rastline in pridelek.

Analiza gnojila je bila opravljena dne 17.2.2023 na Kmetijskem inštitutu Slovenije.


Prednosti vermikomposta:

  • uporabljamo ga za gnojenje in dognojevanje skozi vse leto
  • gnojimo neposredno h korenini, semenu ali gomolju
  • ne moremo odmeriti preveč (ne požge sadike)
  • nima nobenega vonja

Online revija Biobrazda za sonaravno vrtnarjenje in domači samooskrbo (Letnik 3, številka 9)            

Obvezno branje:

  • Cepljenje sadnega drevja
  • Vermikultura in inovacije: Vrtni stop
  • Vrtnarimo z Mišo Pušenjak
  • Permakultura: Zeliščna spiralna greda
  • Intervju:Metka in Tina Ternjak
  • Uporaba zeolita v vrtnarstvu

Biobrazda I Letnik 3 I številka 9 I Januar 2015 


Vabimo vas, da se prijavite na naše e-novice in izveste še več preizkušenih nasvetov za sonaravno vrtnarjenje in domači samooskrbo.

Več o pripravi in uporabi vermikompostnega čaja izveste kmalu - v naslednji e-novici!Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh